Vanliga frågor och svar om vårt ambassadörsprogram

Här har vi samlat information för dig som är nyfiken på hedersuppdraget som en av våra ambassadörer för globala målen.

Vem kan bli ambassadör för globala målen?

Ambassadörsprogrammet riktar sig till dig som är mellan 16-26 år gammal och medlem i FN-förbundet. Vad du gör om dagarna spelar ingen roll – läser vid universitetet, jobbar eller pluggar på gymnasiet – så länge du har lite tid att avsätta för uppdraget med jämna mellanrum. Vi har en obligatorisk utbildningshelg i början av uppdraget och en i början av hösten.

Varför har ni en åldersgräns?

Ambassadörsprogrammet är en särskild satsning på ungdomarna i den svenska FN-rörelsen. Om du är intresserad av Agenda 2030 och de globala målen men är äldre än 26 år så kan du engagera dig i en av våra FN-föreningar som exempelvis Agenda 2030-ansvarig.

Hur ansöker jag?

Varje höst i oktober-november öppnar ansökan till nästa års program och man får besked i början av december. Du ansöker genom att fylla i ett formulär på vår hemsida.

Måste jag ha någon specifik erfarenhet för att kunna bli ambassadör?

Nej, du måste inte ha någon specifik erfarenhet. Vi utgår från olika kriterier för att få en grupp med olika bakgrund, erfarenheter och ålder – men med samma driv för att bidra till en hållbar utveckling. Däremot är det meriterande om du varit engagerad i FN-förbundet tidigare, som till exempel genom en FN-förening eller i din FN-skola.

Måste jag kunna allt om Agenda 2030 och de globala målen för att bli ambassadör?

Nej, du måste inte ha någon förkunskap om de globala målen eller FN:s arbete för en hållbar utveckling. Vi kommer under utbildningshelgen gå igenom all information du förväntas kunna. Utöver det kommer det givetvis finnas tillfälle att fördjupa sin kunskap genom olika tips på rapporter, podcasts och dylikt för den som vill.

Vad ska jag göra som ambassadör?

Som ambassadör ska du genomföra olika aktiviteter under året. Du kan välja mellan två olika metoder; arrangera projekt och aktiviteter eller hålla föreläsningar och workshops. Du väljer själv vilken metod du vill använda för att få utlopp för ditt engagemang, eller om du vill köra en av båda under året!

Du måste under året delta på två obligatoriska utbildningshelger.

Måste jag bo på någon särskild ort för att kunna bli ambassadör?

Nej. Vi ser gärna att ambassadörerna finns utspridda över hela Sverige.

När kan man ansöka om att bli ambassadör?

Du kan ansöka om att bli en del av ambassadörsprogrammet en gång per år. Ansökan för 2022 är nu öppen!

Vilka är Svenska FN-förbundet?

Svenska FN-förbundet är en svensk ideell organisation som arbetar för ett bättre och starkare FN. Vi är inte en del av FN-systemet, utan en fristående organisation som samlar individuella medlemmar, skolor och företag i Sverige. Läs gärna mer om oss här.