fbpx

Benin – Ambassadör för Agenda 2030

Du som är ung och medlem i FN-förbundet har nu möjlighet att ansöka om att bli en av förbundets unga ambassadörer för de globala målen! Nedan kan du läsa om Benin Taleb och hennes roll som ambassadör för Agenda 2030!

Var väcktes ditt intresse och engagemang för FN?
Dels från mina studier då jag läser Statsvetenskap vid Göteborgs Universitet. Dels har min barndom stärkt mitt intresse för FN eftersom jag växte upp under Irak-kriget. Jag har alltid haft ett intresse för allt som rör samhället. På grund av kriget var inte min barndom den bästa. Jag kunde inte gå ut och springa på gatan, det fanns risk att bli kidnappad eller hamna i mitten av en konflikt. Att uppleva allt det som ett barn har verkligen fått mig att brinna för att andra barn inte ska leva så. Utöver min barndom handlar det också om kultur. Jag växte upp med idén att du som tjej inte ska spela fotboll eller vara högljudd. När jag kom till Sverige såg jag mitt liv i Irak från ett annat perspektiv. Både skillnaden i kultur och min barndom väckte alltså mitt intresse för FN-frågor. 

Hur blev du först engagerad inom FN-rörelsen?
Jag har länge haft ett stort intresse för fred och säkerhet. För något år sedan var jag med på en föreläsning kring hur man kan engagera sig i FN-rörelsen och i samband med föreläsningen bestämde jag mig för att börja engagera mig som medlem i grupperna för fred- och säkerhet samt mänskliga rättigheter i Göteborgs FN-förening. Ganska forts valdes jag sedan till ledare inom fred- och säkerhetsgruppen. Vi har sedan dess anordnat workshops, events och filmvisningar kring ämnen så som mänskliga rättigheter, fred & säkerhet samt våld mot kvinnor. 

Hur kom det sig att du ansökte om att bli ungdomsambassadör?
Jag vill engagera mig mer. Jag tänkte att det är något som ger erfarenhet samtidigt som det verkade roligt. Det kändes kul att bli antagen och jag är väldigt glad att jag valde att ansöka. Jag får prata om saker jag själv är intresserad av samtidigt som jag känner att jag bidrar med något. Ambassadörsrollen skiljer sig från min roll som ledare eftersom att jag som ambassadör inte behöver planera aktiviteterna från start, det har varit kul att kunna välja de uppdrag jag är intresserad av.  

Vilka FN-frågor är viktigast för dig?
För mig är alla frågor lika viktiga eftersom alla målen i Agenda 2030 kompletterar varandra. Men jag tycker att det är extra viktigt att satsa på fred och säkerhet. Om inte folk hade krigat mot varandra hade problem så som hungersnöd och säkerhet varit mycket enklare att lösa. Man ska känna sig trygg där man bor och framförallt barn måste växa upp i trygghet. Det är en väldigt viktig fråga för mig. När det finns fred så följer medmänskligheten med. 

Vad har du fått göra under din tid som ambassadör?
Jag har hållit i många föreläsningar och en del workshops. Många av föreläsningarna handlar om vad de globala målen är samt vad varje mål innebär rent konkret. Under vissa föreläsningar har anordnaren specifika önskemål de vill att jag ska prata om, så som jämställdhet och klimatet. Jag har föreläst för olika organisationer, studieförbund och skolor. Nyligen fick jag också hålla min första fysiska föreläsning sedan pandemin på en gymnasieskola i Göteborg. 

Vad har varit roligast?
Jag hade en föreläsning med en kille som också är ambassadör under en studiedag för studieförbundet SINUS. Det var väldigt kul, en stor del av personalen deltog och de bidrog med många intressanta frågor. Det var kul att lyssna på alla diskussioner kring de olika målen i Agenda 2030. 

Vad driver dig till att fortsätta engagera dig?
För att vi ska kunna uppnå den framtid vi vill. Jag tror att en viktig del för att uppnå det är information. Det finns många ungdomar som inte riktigt vet vad FN arbetar med. När jag gick i gymnasiet hade jag knappt hört något om FN. Det är många som skulle kunna tänka sig att engagera sig om de bara visste vilka möjligheter som finns.

Vill du också bli ambassadör?