fbpx

Elevmaterial för en bättre värld

Trots att jämställdhet är en mänsklig rättighet är det långt ifrån självklart. Varje dag nekas flickor skolgång, tvingas in i barnäktenskap, utsätts för könsstympning, våld och övergrepp. Att satsa på jämställhet är ett av de bästa sätten för att bekämpa fattigdom och skapa utveckling. När flickor och kvinnor får tillgång till utbildning och stöd, så påverkas samhället i en positiv riktning. För alla. Svenska FN-förbundets projekt Flicka handlar om att stärka flickors rättigheter och egenmakt. Var med och arrangera en filmfestival för flickors rättigheter inför Internationella kvinnodagen den 8 mars!

Instruktionshäfte Aktion FN för en bättre värld våren 2023

Filmer

Ana Fyller 14 år med filmhandledning
Ana fyller 14 handlar om Ana som bor i Guatemala med sin familj. Filmen tar upp problematiken med barnäktenskap och olika förväntningar på livet.

Anas pappa är byggjobbare och hennes mamma städar hemma hos andra. Ana drömmer om att bli läkare men bara hennes bror får studera. På hennes 14:e födelsedag förstår Ana skillnaden mellan det hon skulle vilja göra och det som förväntas av henne. På ett intressant och gripande sätt tar filmen upp problematiken med barnäktenskap och olika förväntningar på livet.

Filmen är 21 minuter lång och kompletteras lämpligen med en diskussion om barnäktenskapsfrågan, antingen i mindre format mellan deltagarna, eller vid större visningar med till exempel en paneldiskussion. Filmen är regisserad av Shari Sabel Strandmark. Se filmen genom att skapa en inloggning via Vimeo.

Light Fly Fly High med filmhandledning
Thulasi är kastlös. Hon vill inte bära sari, har inget matlagningsintresse och hon vill aldrig bli någons fru. Hon vill bli någon av egen kraft. En boxare. Hon har ett år på sig att uppfylla sin dröm – att vinna en boxningsturnering i flugvikt och därmed få ett jobb och bli oberoende. Hon beskriver sig själv som en ”one woman army”. Hon vågar säga det hon menar och gå sin egen väg.  – I ringen är jag fri, säger Thulasi. Thulasi är en stor talang, men hon är också beroende av hjälpen från ordföranden för boxningsförbundet. Det är han som bestämmer vem som får åka på tävling och om du vinner så kräver han betalning för att du ska få diplomet du behöver för att söka jobb. Och du betalar med pengar – eller med din kropp. 80 minuter. Lösenord till hemsidan för filmen: fcr2023

MARTHA & NIKI med filmhandledning
Hiphop-dansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos siktar på att vinna Juste Debout i Paris – det finaste priset på den internationella street dance-scenen. Om de vinner kommer det att vara första gången som två kvinnor blir världsmästare. Martha & Niki handlar om två dansares kärlek till dansen, till varandra, önskningar och längtan. Om att hitta sig själv och sin egen plats och om utmaningar i ett vänskapsförhållande. Det är en hyllning till dansen, till vänskapen, till hiphopen.

Martha kom till Sverige från Uganda när hon var tretton år med sin mamma och syster. Idag är hon 21 år. Niki är adopterad från Etiopien och uppväxt i en konstnärsfamilj i Sverige. Hon är 26 år. Martha och Niki möttes genom dansen. I Martha & Niki följer regissören Tora Mårtens två extremt talangfulla hip hop dansare i med- och motgång. 90 minuter. Lösenord till hemsidan för filmen: fcr2023

Filmaffisch Aktion FN våren 2023

Popcorn-strut att skriva ut samt affisch med QR-kod för försäljning av popcorn

Affisch att skriva ut som fotovägg

Faktablad om flickors rättigheter

PowerPoint om projektet Flicka

Quiz om projektet Flicka (Kahoot där det går att fortsätta som gäst. Det är ej nödvändigt med konto)

Pedagogiska övningar om projektet Flicka och diskussionskort om projektet Flicka

Sociala medier-kit