Tips till ert klimatsmarta recept!

 

Land/Plats
Olika grödor kommer från olika länder, det innebär olika transportsträckor eller att vissa grödor kräver mycket energi att odlas på ställen där den inte hör hemma ursprungligen. Närproducerad mat är också bra att ha i åtanke. Vad finns i närheten av er som ni skulle kunna använda er av?

Säsong
Vissa grödor har sin säsong året om medan andra grödor bara växer under väldigt specifika perioder. Om det inte är säsong för en viss grönsak kan det krävas mycket av naturen för att kunna odla den ändå.

Kött eller grönsaker
Köttindustrin bidrar till större mängd utsläpp än den för grönsaker. Genom att minska på köttet och ersätta det med andra proteinkällor som till exempel bönor och baljväxter kan göra ert recept mer klimatsmart.

Märkningar av produkter
Ekologiska/kravmärkta grönsaker bidrar faktiskt till hälften så mycket utsläpp som icke-ekologiska grönsaker, så kom ihåg märkningen. Förutom ekologiskt kan ni även ta hänsyn till Fairtrade-produkter. En Fairtrade-märkning innebär att personerna som jobbat med produktionen har schyssta arbetsvillkor och får en lön de faktiskt kan försörja sin familj på.

 

Sista tävlingsdag var den 7 november 2018!

Receptinspiration

Vilka smaker passar bra? Vad för typ av mat vill ni göra? Hitta inspiration på coop.se!

Tillbaka till tävlingssidan

Läs mer om tävlingen att ta fram en klimatsmart skollunch!