Tips för att engagera och rekrytera medlemmar – på distans!
Den här speciella tiden har nog kastat om planerna för de flesta. Men nya tider ger nya möjligheter! Här kommer åtta tips på hur ni som förening kan fortsätta engagera era medlemmar och potentiella medlemmar – på distans.
1. Gör mejlutskick för att nå ut
Under dessa tider är det viktigt att vi försöker nå ut på så många sätt som möjligt. En bra idé är att göra ett mejlutskick då många av medlemmarna inte använder sociala medier. Gör därför ett mejlutskick där ni berättar om hur er förening arbetar vidare under de rådande omständigheterna. Passa på att berätta om er planerade verksamhet och hur era medlemmar kan fortsätta engagera sig på distans (se exempel på hur man kan engagera medlemmar längre ner). Det är bra att som förening visa att ni fortfarande finns och att våra frågor och medlemmars engagemang är viktigare än någonsin.
Bra att tänka på:
- Om många av era aktiviteter går över till digitala lösningar kan det vara bra att informera era medlemmar som inte är tekniskt insatta om hur de använder dessa digitala plattformar. Det är även bra att länka till era sociala medier.
- Mejllista till era medlemmar hittar ni här eller genom att kontakta vår administratör på Robin.Strand@fn.se eller 08-462 25 57
2. Starta en egen insamling!
Coronapandemin slår hårt mot redan utsatta grupper. De utmaningar vi står inför världen över kvarstår, och för många förvärras läget under den rådande krisen. Kampen mot en bättre värld får inte stanna av. All hjälp behövs. Det är därför av största vikt att vi fortsätter sprida kunskap om, och stötta, Svenska FN-förbundets olika insamlingsprojekt.
Ni kan starta en egen insamling för Projekt Flicka, Skolmat och Minor. Berätta om projektet på era sociala kanaler, exempelvis genom ett inlägg eller varför inte under en Live-sändning på Instagram? Uppmuntra era medlemmar att tillsammans hjälpa till att samla in. Ni kan skapa en egen insamling här.
Bra att tänka på:
- Vill ni läsa på om eller sprida material om våra projekt Minor, Skolmat och Flicka finns det att ladda ner eller beställa här.
3. Utforska nya digitala event och mötesplatser
Har ni planerade föreläsningar, workshops eller diskussionskvällar under våren/sommaren? Perfekt! Gör dessa digitalt! Det finns flera digitala lösningar för att genomföra era event, exempelvis Zoom eller Skype. Det här är också ett perfekt tillfälle att kontakta en föreläsare som tidigare känts för svår att boka på grund av lång resväg. Nu när det sker digitalt kan föreläsaren bo var som helst i världen!
Känns det jobbigt att genomföra en digital föreläsning eller workshop så kanske en diskussionskväll kan vara något för er förening? Samla era medlemmar för att diskutera ett ämne som intresserar er och kom gemensamt fram med idéer på hur ni kan arbeta kring detta ämne i framtiden. Tveka inte att ta kontakt med förbundet om ni vill ha hjälp med material eller tekniska lösningar. Vi kan tillsammans diskutera fram ett upplägg som fungerar för er!
Kom ihåg att ni kan söka Miniprojektbidrag till arvode till föreläsare men det ska vara godkänt av ordföranden i er förening.
Bra att tänka på:
- För att undvika störande bakgrundsljud eller rundgång vid digitala event är ett tips att deltagarna stänger av sina mikrofoner när de inte talar. Som arrangör av en digital sammankomst kan man i de flesta fall stänga av allas mikrofoner om det skulle behövas.
4. Engagera via era sociala kanaler
Eftersom det just nu är svårt att ha fysiska aktiviteter för medlemmarna är det otroligt viktigt som förening att synas och höras. Vi vill visa att vi finns och att vårt engagemang inte stannat av. Använd era sociala kanaler till att exempelvis:
- Dela det som Svenska FN-förbundet lägger ut på Facebook, Instagram och Twitter.
- Gör egna inlägg! Ni kan exempelvis göra korta intervjuer med alla i styrelsen eller andra intressanta personer. Eller varför inte uppmärksamma era medlemmar om en fråga ni brinner för?
- Uppmuntra era medlemmar till att göra FN:s globala enkät! Många människor börjar nog känna sig smått uttråkade att sitta hemma. Det är därför ett perfekt tillfälle att svara på en spännande enkät och samtidigt påverka FN:s framtid.
Bra att tänka på:
- Använd gärna bilder kopplade till det ni skriver för att skapa ytterligare intresse för läsaren.
5. Skapa quiz för att lyfta frågor
Har er förening ett Instagram-konto? Då är detta ett utmärkt tips för er! Ett enkelt och roligt sätt att sprida kunskap och uppmärksamma människor om en specifik fråga är genom ett quiz. Samla er kunskap i spännande och lärorika frågor. Ett quiz är ett bra sätt att engagera redan existerande medlemmar men även för att skapa intresse hos potentiella medlemmar.
Ett quiz består oftast av ett tiotal-frågor med ett fåtal svarsalternativ för varje fråga. Quiz kan ni som förening enkelt konstruera på er Instagram-story genom frågesportsfunktionen. För att se ett bra exempel kan ni kika in på Växjö FN-förenings Instagram. Quizet hittar ni sparade under ”Quiz” i kontots händelser.
Bra att tänka på:
- Spara ert quiz i era händelser så att era följare kan göra quizet när de själva önskar.
6. Berätta varför just DU är medlem
Din egen berättelse är den starkaste. När du värvar medlemmar, berätta varför just du är medlem i Svenska FN-förbundet och berätta vilka frågor som engagerar dig. Din personliga berättelse kan vara det som övertygar fler att vilja gå med och känna samma engagemang som du gör.
7. Våga fråga!
Ibland är det bara frågan som fattas: Vill du också bli medlem i Svenska FN-förbundet? Alla vet inte att det är möjligt att bli medlem. Att faktiskt få frågan kan vara det som avgör.
8. Berätta hur
Det är lätt att bli medlem – se till att potentiella medlemmen får information och stöd som behövs! Betala med autogiro, swish eller kort på vår webbplats.
Mejllista till era medlemmar hittar ni här eller genom att kontakta vår administratör på Robin.Strand@fn.se eller 08-462 25 57
Ps. Glöm inte ta hand om de nya medlemmarna!
För att inte tappa de nya medlemmar din FN-förening har rekryterat är det viktigt att få återkoppling. Bjud in de nya medlemmarna till en aktivitet eller ett möte så snart som möjligt. Gör att de nya medlemmarna känner sig sedda.