Thomas Hammarberg utsedd till Årets FN-vän

Thomas Hammarberg utsågs till Årets FN-vän 2014 vid Svenska FN-förbundets seminarium inför FN-dagen på onsdagen. Utmärkelsen Årets FN-supporter gick till Sonja Gardefjord, Stockholms FN-förening.

Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän 2014 går till Thomas Hammarberg, tidigare FN-rådgivare för mänskliga rättigheter i flera sammanhang. Motiveringen lyder:

Årets FN-vän har ägnat sitt liv åt att försvara de mänskliga rättigheterna. Som bland annat FN-rapportör om mänskliga rättigheter i Kambodja, en av arkitekterna bakom FN:s barnkonvention och FN-kontorets särskilde rådgivare för Europa och Centralasien har han satt ljuset på grundläggande fri- och rättigheter. Han har försvarat utsatta grupper som barn, flyktingar och minoriteter. Såväl internationellt som här hemma i Sverige har han ett viktigt engagemang för romerna, en grupp vars situation behöver mer uppmärksamhet i både Europa och i FN-sammanhang. Årets FN-vän 2014 är Thomas Hammarberg.

Se Thomas Hammarbergs tacktal

Föreningsveteranen Sonja Gardefjord får utmärkelsen Årets FN-supporter för lokalt engagemang. Motiveringen lyder:

Årets FN-supporter har ett mångårigt och brinnande engagemang inom FN-rörelsen. Hon sitter sedan många år i Stockholms FN-förenings styrelse och har dessutom varit ordförande i Stockholms FN-distrikt under flera år. Hon har ett djupt engagemang, inte minst för kvinnors situation i Sverige och internationellt. Hon är outtröttlig i sitt praktiska arbete, bland annat som ordförande för Tensta tjej- och kvinnojour. Som ordförande i Kommittén för Västsaharas kvinnor kämpar hon för utveckling och mänskliga rättigheter i ett ockuperat land.