Min första månad i Zimbabwe 2017-10-03 / Åsiktstorget

Jag är helt tagen av mina första fyra veckor här i Zimbabwe! Landet är fantastiskt ur flera perspektiv och de känslor som uppfyller mig mest är glädje, frustration och hoppfullhet. Glädje över att jag aldrig varit i ett land med så otroligt trevliga, vänliga och hjälpsamma människor. Överallt möts jag av hälsningsfraser och människor som mer än gärna bistår med råd, tips och hjälp utan att förvänta sig något i utbyte.

Frustrationen som möter mig är grundad på Zimbabwes svåra situation då de befinner sig i en ekonomisk kris där flera priser är högre än i Sverige. Bristen på kontanter är påtaglig och banksystemet ligger emellanåt nere vilket förhindrar kortbetalning. Samtidigt kämpar landet med hög arbetslöshet och begränsade möjligheter. Landet är dessutom tydligt utsatt för miljöproblem där torka, föroreningar, ohållbara jordbruk, avskogning, jorderosion och oönskad växtlighet ger konsekvenser som försvårar livsuppehället.

Trots dessa omständigheter genomströmmar hoppfullheten mig då Zimbabwes befolkning tycks vara resilienta och ständigt leverera innovativa lösningar på diverse problem som uppstår. Nya lösningar inom mobilbetalning och byteshandel har uppkommit. Drivna invånare syns längs gatorna där de säljer grönsaker, kläder och elektronik. Nya yrken mer anpassade för klimatförändringarna har börjat ta form. Glädje och engagemang tycks bestå hos de människor jag har mött, trots deras stundtals svåra situation.

Jag kunde inte ha fått ett bättre välkomnande utav mina kollegor på FN-förbundet i Zimbabwe! Dessa fantastiska människor har kommit att bli mina vänner och vi arbetar för tillfället med en rad olika projekt för att främja mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och fred i Zimbabwe. Vi delar drivkraften, viljan och ambitionen att skapa en bättre värld tillsammans, och under hösten ser jag fram emot att återkomma med projektens resultat! Sammanfattningsvis stormtrivs jag i mitt nya hemland och möts varje dag av nya upplevelser där jag lär känna landet bättre!

 

Matilda Lund
Internationell praktikant i Zimbabwe

Foto: Munyaradzi Mark Makura. FN-förbundet i Zimbabwe uppmärksammade Internationella Fredsdagen i september.