Elias Aspudd, ungdomssekretarere, uppmanar alla att rösta

Din tystnad blir deras vapen 2018-09-07 / Åsiktstorget

För fyra år sedan var det val i Sverige. Då var 7,3 miljoner människor röstberättigade och ungefär 86 procent av dessa deltog i röstningen. När jag först tittade på siffran tyckte jag att det lät väldigt högt. Det är ju bara 14 procent från full pott, inte sant? Det var först när jag räknade antalet människor som jag fick en klump i magen. Över en miljon människor med rösträtt deltog inte i valet 2014. Låt det smälta in. Det är som att hela Göteborg, Malmö och Lund skulle strunta i att gå till vallokalen.

I år är det val igen, och jag är förstagångsväljare. Det är en exalterande känsla att äntligen få göra sin röst hörd och påverka politiken. Jag vill leva i ett samhälle där vi bygger broar, inte murar. Jag vill leva i ett samhälle där vi står upp för de mänskliga fri- och rättigheterna, inte begränsar dem. Jag vill leva i ett samhälle där vi bevarar den enda beboeliga planeten vi har i stället för att förstöra den.

Därför får vi inte vara tysta nu. Vi måste lära av historien. Och inför valet på söndag känner jag mig hoppfull. Jag har aldrig sett så många människor, unga som äldre, som engagerar sig så helhjärtat och står upp för det som de tycker är rätt. Så många människor som väljer kärlek framför hat. Så många människor som vägrar stå tysta när populistiska röster höjs. Vi är fler och vi är starkare när vi står tillsammans.

På söndag är det val. Låt ingen annan utnyttja din tystnad.

Elias Aspudd
Ungdomssekreterare för Svenska FN-förbundet