COP 23 och klimatförändringarna – du kan göra skillnad! 2017-11-07 / Ledningen har ordet

Klimatförändringarna hör till vår tids största hot mot hållbar utveckling. Minskad klimatpåverkan är avgörande i arbetet med de globala målen och genomförandet av Parisavtalet som slöts för två år sedan. Det som den förre FN-chefen Ban Ki-moon sa då, ”There is no plan B because there is no planet B”, gäller även i dag. Många indikatorer pekar på att omställningen till hållbar utveckling går för långsamt.

I veckan hålls #COP23, klimatmötet där världens länder möts för att förhandla hur Parisavtalet ska genomföras. Flera orosmoln seglar upp på himlen. USA har sagt att de ska lämna klimatavtalet, även om det kan ta många år. Nyligen kom en rapport beställd av Vita Huset som åter fastslog att mänsklig aktivitet har stor påverkan på klimatförändringarna.

Det är lätt att känna klimatångest men det finns hopp. Förnybara energikällor går starkt framåt och solenergi har till och med blivit billigare än fossila bränslen som kol. Flera klimatsmarta städer och stater i USA är drivande i omställningen till grön el och elbilar.

Det finns också mycket du kan göra. Här kan du ta del av FN:s tips om hur du kan leva mer klimatsmart!

På FN-förbundet är vi ledande i arbetet med Agenda 2030 och de globala målen. Vill du göra skillnad kan du bli medlem och bidra till förverkligandet av de globala målen. Ditt engagemang är viktigt!

 

Petra Hallebrant
Generalsekreterare