fbpx
9 september, 2016 / Nyheter

”Sverige och FN måste göra mer i DR Kongo”

Sverige bör som medlem i FN:s säkerhetsråd verka för att omvärlden stärker sina insatser i Demokratiska Republiken Kongo. Det säger Cissa Wa Numbe, generalsekreterare i DR Kongos FN-förbund, som under veckan har besökt Sverige på inbjudan av Svenska FN-förbundet.

img_6266Cissa Wa Numbe, generalsekreterare i FN-förbundet i Demokratiska republiken Kongo, avslutar på fredagen ett veckolångt besök i Sverige. Cissa har hunnit med besök hos bland andra Sida, UD och Forum Syd. Han har också träffat riksdagsledamöter och företrädare för en rad frivilligorganisationer. Svenska FN-förbundet, som under ett tiotal år har samarbetat med det kongolesiska FN-förbundet, har stått som värd för besöket.

Situationen i DR Kongo är oroande och det finns anledning att befara att utvecklingen förvärras under hösten. Våldet mot civila fortsätter i de östra delarna av landet, president Kabila klamrar sig i strid med konstitutionen fast vid makten och politisk opposition och MR-aktivister hotas.

För de olika aktörerna har Cissa Wa Numbe beskrivit hur han ser på Sveriges, EU:s och FN:s möjligheter att påverka säkerhetssituationen, det politiska läget och MR-situationen i DR Kongo.

Vid ett inledande möte med frivilligorganisationer i början av veckan framhöll Cissa att Sverige som medlem i FN:s säkerhetsråd under 2017-2018 kommer att ha en viktig roll i DR Kongo. Han pekade bland annat på att Sverige drivit igenom sanktioner mot Rwanda förra gången man satt i rådet.

Cissa har under veckan också riktat kritik mot FN-truppernas passivitet i de östra delarna av DR Kongo där civilbefolkningen fortfarande utsätts för återkommande övergrepp. Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, delar kritiken:

– Vi har genom åren tillsammans med DR Kongos FN-förbund pekat på behovet av förstärkning av FN:s fredsfrämjande insatser i landet. Med sin bakgrund och sina erfarenheter har Cissa Wa Numbe på ett mycket värdefullt sätt under veckan gett en aktuell bild av läget i sitt hemland, säger Aleksander Gabelic.

Konflikten i Demokratiska Republiken Kongo har pågått sedan första hälften av 1990-talet. Trots fredsansträngningar och FN-trupp på plats fortsätter oroligheterna. Mellan fem och sex miljoner människor beräknas ha dött som en följd av konflikten.

Läs mer om samarbetet mellan FN-förbunden i Sverige och Kongo.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer