Sadiya Abubakar och hennes familj i Etiopien. Foto: UNFPA
5 juni, 2019 / Nyheter

Högsäsong för könsstympning

Sommarlovet innebär inte lek och glädje för alla barn. Tvärtom är just sommaren högsäsong för kvinnlig könsstympning. Sadiya Abubakar är en av alla de flickor som könsstympats. Efter tio års lidande blev hon hjälpt av en operation. 

Såväl barnäktenskap som kvinnlig könsstympning är allvarliga kränkningar av flickors mänskliga rättigheter, men de är också djupt rotade traditioner i många samhällen, bland annat i Östafrika. När FN arbetar mot könsstympning är man därför noga med att involvera nyckelaktörer som äldre, religiösa ledare och hälsosektorn som kan bidra till bestående förändring. Genom samtal och utbildning höjs kunskapsnivån och fler får förståelse för det lidande som könsstympning för med sig. En viktig lärdom är att könsstympning inte har sin grund i någon religion.

Varje år får omkring fyra miljoner flickor i världen sina yttre könsorgan brutalt bortskurna. Sommaren är en tid då antalet kvinnliga könsstympningar ökar. I norra Etiopien bidrar Svenska FN-förbundets projekt Flicka till att finansiera ett förebyggande FN-program mot kvinnlig könsstympning och barnäktenskap. Det regionala kontoret för kvinnor, barn och unga fungerar som spindel i nätet. Vid sidan av traditionellt inflytelserika aktörer finns unga med i form av dialoggrupper, klubbar och skolkampanjer. Unga i norra Etiopien betraktas som en stark resurs och som en aktör som kan förändra attityder och därmed rädda kommande generationer undan denna skadliga tradition.

Till de som har fått konkret hjälp hör flickan Sadiya Abubakar som vid tio års ålder tillsammans med sin mamma sökte sjukhushjälp för sina besvär. Sadiya utsattes för infibulation, som är den mest omfattande varianten av könsstympning, när hon var bara sju dagar gammal. Infibulation innebär att hela det yttre och inre könsorganet samt klitoris skärs bort.

I hela sitt unga liv har Sadiya haft problem att kissa – ett av många besvär till följd av ingreppet. Vid en operation vid Barbara May-sjukhuset i staden Mille öppnades hennes könsorgan vilket gör att hon nu kan kissa normalt och inte behöver lida som hon gjorde före operationen.

FN:s befolkningsfond UNFPA uppskattar att omkring 10 000 flickor har sluppit könsstympning och barnäktenskap tack vare Svenska FN-förbundets stöd till projektet i norra Etiopien.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Dunderhonung i New York

24 juni, 2019 / Blogg

Varje år anordnar Svenska FN-förbundet en studieresa till New York för medlemmar. Vår ungdomssekreterare Elias deltog och kom tillbaka med nyvunnen energi och engagemang.

Läs mer

Anna arbetar mot könsstympning

20 juni, 2019 / Nyheter

Tre frågor till artisten, läkarstudenten och goodwillambassadören Anna Bergendahl som stödjer FN-förbundets sommarkampanj mot könsstympning.

Läs mer

Årets MR-pristagare kämpar för utsatta flickor och kvinnor

20 juni, 2019 / Världshorisont

Skribenten och debattören Katarina Wennstams engagemang för kvinnor började i rättssalen. I juni belönades hon av Svenska FN-förbundets för sitt mångåriga arbete för kvinnors rättigheter.  

Läs mer

FN-rörelsen mobiliserar mot kärnvapen

18 juni, 2019 / Världshorisont

Regeringens utredning om svensk anslutning till det nya FN-avtalet om förbud mot kärnvapen innehåller en rad allvarliga brister. Nu mobiliserar den svenska FN-rörelsen för att få Sverige att ansluta sig till avtalet.

Läs mer

Insikter och avsked i Georgien

18 juni, 2019 / Blogg

Marias praktik i Georgien går mot sitt slut. Hon tänker tillbaka på stunder och människor som gjort intryck och imponeras av georgiernas kreativitet och framtidstro.

Läs mer

Ny kärnvapenrapport: Världen är på väg åt fel håll

17 juni, 2019 / Debattartiklar

Jens Petersson skriver på SVT Opinion om kärnvapenhotet och varför Sverige bör ansluta sig till FN-avtalet om kärnvapenförbud.

Läs mer

Katarina Wennstam får FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter

14 juni, 2019 / Pressmeddelanden

Journalisten och författaren Katarina Wennstam tilldelas i dag Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Prisutdelningen sker för första gången på Järvaveckan.

Läs mer

Järvapremiär med MR-pris

13 juni, 2019 / Nyheter

För första gången deltar Svenska FN-förbundet på Järvaveckan. Höjdpunkten är utdelningen av förbundets utmärkelse Årets MR-pristagare på fredagen.

Läs mer

Ny konvention förbjuder kärnvapen – oklart om Sverige ansluter sig

12 juni, 2019 / Världshorisont

I sommar är det två år sedan en majoritet av FN:s medlemsländer, däribland Sverige, röstade igenom en konvention om ett förbud mot kärnvapen. Hittills har 70 länder skrivit under och 23 har ratificerat – men inte Sverige.

Läs mer