Sadiya Abubakar och hennes familj i Etiopien. Foto: UNFPA
5 juni, 2019 / Nyheter

Högsäsong för könsstympning

Sommarlovet innebär inte lek och glädje för alla barn. Tvärtom är just sommaren högsäsong för kvinnlig könsstympning. Sadiya Abubakar är en av alla de flickor som könsstympats. Efter tio års lidande blev hon hjälpt av en operation. 

Såväl barnäktenskap som kvinnlig könsstympning är allvarliga kränkningar av flickors mänskliga rättigheter, men de är också djupt rotade traditioner i många samhällen, bland annat i Östafrika. När FN arbetar mot könsstympning är man därför noga med att involvera nyckelaktörer som äldre, religiösa ledare och hälsosektorn som kan bidra till bestående förändring. Genom samtal och utbildning höjs kunskapsnivån och fler får förståelse för det lidande som könsstympning för med sig. En viktig lärdom är att könsstympning inte har sin grund i någon religion.

Varje år får omkring fyra miljoner flickor i världen sina yttre könsorgan brutalt bortskurna. Sommaren är en tid då antalet kvinnliga könsstympningar ökar. I norra Etiopien bidrar Svenska FN-förbundets projekt Flicka till att finansiera ett förebyggande FN-program mot kvinnlig könsstympning och barnäktenskap. Det regionala kontoret för kvinnor, barn och unga fungerar som spindel i nätet. Vid sidan av traditionellt inflytelserika aktörer finns unga med i form av dialoggrupper, klubbar och skolkampanjer. Unga i norra Etiopien betraktas som en stark resurs och som en aktör som kan förändra attityder och därmed rädda kommande generationer undan denna skadliga tradition.

Till de som har fått konkret hjälp hör flickan Sadiya Abubakar som vid tio års ålder tillsammans med sin mamma sökte sjukhushjälp för sina besvär. Sadiya utsattes för infibulation, som är den mest omfattande varianten av könsstympning, när hon var bara sju dagar gammal. Infibulation innebär i de flesta fall att hela eller delar av de inre och yttre blygdläpparna samt klitoris skärs bort. Därefter sys underlivet ihop så att en liten öppning lämnas kvar för att urin och mensblod ska kunna passera.

I hela sitt unga liv har Sadiya haft problem att kissa – ett av många besvär till följd av ingreppet. Vid en operation vid Barbara May-sjukhuset i staden Mille öppnades hennes könsorgan vilket gör att hon nu kan kissa normalt och inte behöver lida som hon gjorde före operationen.

FN:s befolkningsfond UNFPA uppskattar att omkring 10 000 flickor har sluppit könsstympning och barnäktenskap tack vare Svenska FN-förbundets stöd till projektet i norra Etiopien.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stoppa angreppen mot civila i Syrien!

16 augusti, 2019 / Nyheter

FN-medlemmarna måste uppfylla sin skyldighet att skydda civila, säger FN-förbundet efter sommarens bombningar i nordvästra Syrien.

Läs mer

Berättelser om praktikuppdrag för en bättre värld – kom och lyssna!

09 augusti, 2019 / Nyheter

Vill du lära dig mer om utvecklingssamarbete och mänskliga rättigheter, demokrati och hållbar utveckling? Är du intresserad av Tanzania och Georgien? Varmt välkommen till informationsträff på torsdag den 22 augusti!

Läs mer

FN-dagen för urfolk: Tusentals språk hotas

09 augusti, 2019 / Blogg

Urfolkens språk måste bevaras och främjas, skriver Petra Hallebrant på FN-bloggen på internationella dagen för världens urfolk.

Läs mer

Dags att nominera årets FN-vän och FN-supporter

08 augusti, 2019 / Nyheter

Utnämningen av Årets FN-vän är ämnad en person eller en organisation i Sverige som genom sina handlingar och/eller verksamhet verkat med betydande insatser till stöd för FN.

Läs mer

Nej till kärnvapen!

06 augusti, 2019 / Debattartiklar

Jens Petersson, Svenska FN-förbundet, och Jan Lindelöf, ordförande i Kristianstads FN-förening, uppmärksammar årsdagen av bombningen av Hiroshima.

Läs mer

Minns Hiroshima och säg ja till kärnvapenförbudet

06 augusti, 2019 / Blogg

Vår egen Jens Petersson bloggar om punkkompisar, illavarslande tecken och hur vi kan minnas bombningarna i Hiroshima och Nagasaki.

Läs mer

74 år sedan atombomben i Hiroshima

06 augusti, 2019 / Världshorisont

Den 6 augusti 1945 användes för första gången kärnvapen mot människor när USA släppte en atombomb över den japanska staden Hiroshima.

Läs mer

Hoppfullt högnivåmöte och tysta käppar i hjulet

22 juli, 2019 / Blogg

Vår ordförande Annelie Börjesson har varit på FN:s högnivåmöte om hållbar utveckling. Med sig tillbaka tar hon en känsla av hoppfullhet, men även intryck som påminner om att det finns frågor som inte berörs inom Agenda 2030.

Läs mer

Flickors kön ska inte skäras sönder

13 juli, 2019 / Debattartiklar

Det krävs kunskap och resurser för att stoppa könsstympning, skriver Annelie Börjesson och FN-förbundets goodwillambassadör Anna Bergendahl i Expressen.

Läs mer