4 juli, 2016 / Nyheter

Dohra Ali slutade könsstympa

Från att själv utföra könsstympning till att bli aktiv motståndare. När Dohra Ali insåg att könsstympning inte förespråkas av islam beslutade hon sig för att stoppa sin verksamhet och aktivt arbeta mot den riskfyllda traditionen. 

Dohra Ali utförde själv könsstympningar på unga flickor i trakten Doho, Etiopien. En dag frågade hennes dotter: ”Mamma, finns det en plats som jag kan åka till där det inte finns könsstympning?”

Under samma tid år 2000 startade en kampanj mot kvinnlig könsstympning i regionen. Den var främst ledd utav religiösa ledare som ville informera om att kvinnlig könsstympning inte förespråkas av islam. Detta var en stor nyhet för invånarna som trodde att könsstympning baserades på religionen.

Dohra var först en stark motståndare till kampanjen men när hon insåg att könsstympning inte stöttades av islam, beslöt hon sig att hennes fem döttrar inte skulle genomgå ingreppet och att hon själv skulle sluta med sin verksamhet. Trots hån från några av hennes bekanta så blev Dohra själv aktiv i arbetet med att stoppa könsstympning.

Utövandet av kvinnlig könsstympning grundar sig på traditionella uppfattningar som innebär att familjer och samhället anser att det är nödvändigt för att flickan ska bli vuxen och få gifta sig. Svenska FN-förbundets Projekt Flicka stöttar FN:s befolkningsfond UNFPA:s arbete mot könsstympning och barnäktenskap i Afarregionen i Etiopien.

Stöd projekt Flicka

Ge en gåva >

Senaste nytt

Mitt nya land och en inspirerande kollega

21 februari, 2020 / Blogg

Vår praktikant Orfeas har landat i Tanzania och slängts direkt in i arbetet med de globala målen. En kollega som särskilt inspirerat är Godfrida som brinner för jämställdhet.

Läs mer

”Sverige kan spela viktig roll för samsyn i FN”

20 februari, 2020 / Världshorisont

Anna Karin Eneströms är Sveriges nya FN-ambassadör. Efter många års arbete med multilaterala frågor utsågs hon nyligen till chef för Sveriges ständiga representation i FN i New York.

Läs mer

Folkvalda besökte FN i Köpenhamn

14 februari, 2020 / Nyheter

Svenska FN-förbundet och riksdagens FN-nätverk besökte nyligen en rad organisationer i FN-staden i Köpenhamn.

Läs mer

Internationella praktikanter i Georgien och Tanzania i vår

12 februari, 2020 / Nyheter

Årets internationella praktikanter spenderar våren i Georgien och Tanzania. De ska bidra till våra systerorganisationers arbete för bland annat demokrati och de globala målen.

Läs mer

35 686 namn mot kärnvapen till Ann Linde

11 februari, 2020 / Pressmeddelanden

Fem organisationer överlämnar på tisdagen 35 686 namnunderskrifter till stöd för FN-avtalet mot kärnvapen till utrikesminister Ann Linde. Överlämnandet sker vid ett möte på UD i Stockholm.

Läs mer

Könsstympning minskar i Afar

06 februari, 2020 / Nyheter

I Afarregionen i norra Etiopien har det länge funnits en tro att flickor som inte könsstympas eller gifts bort tidigt blir vilda. Att lokala ledare börjat ta avstånd från de grymma traditionerna har gjort att könsstympning och barnäktenskap nu minskar.

Läs mer

Just du kan vara en livlina

06 februari, 2020 / Blogg

Den 6 februari är det internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Vår ordförande Annelie Börjesson reflekterar över grymma traditioner som drabbar flickor.

Läs mer

Trump öppnar för att använda personminor

05 februari, 2020 / Nyheter

Nyligen meddelade president Donald Trump att han öppnar för att USA:s krigsmakt ska kunna använda personminor. Detta är ett bakslag för den positiva utvecklingen för ett totalförbud av personminor. Igår

Läs mer

”Hur staten hanterat samer är fruktansvärt dåligt”

05 februari, 2020 / Världshorisont

Den 6 februari är det samernas nationaldag. Sverige har länge fått kritik för att samernas rättigheter som urfolk inte respekteras fullt ut. Marie Persson Njajta är sydsame och har engagerat sig för samernas rättigheter sedan barnsben.

Läs mer