Abera och Teddo tillsammans med flera barn som får skolmat genom Projekt Skolmat.
18 maj, 2017 / Nyheter

Abera och Teddo får utbildning genom skolmat

Abera och Teddos framtidsplaner blir ljusare när de skickas till skolan för att få mat. Genom Projekt skolmat blir pojkarna både mätta och utbildade. 

Abera och Teddo är kompisar i Afarregionen, ett av de mest utsatta områdena i Etiopien. Varje morgon promenerar de en timme för att komma till skolan, ofta hungriga då familjerna inte har råd med frukost hemma. När pojkarna kommer till skolan äter de dagens första måltid, vilket består av en gröt de tycker mycket om.

Pojkarna är två av de barn som får gratis skolmat från FN:s livsmedelsprogram WFP. Svenska FN-förbundets projekt Skolmat stöttar WFP:s arbete och bidrar till att Abera och Teddo får mat varje dag. För fattiga familjer gör skolmaten en enorm skillnad då den ofta är avgörande för att föräldrar ska låta deras barn gå i skolan.

När pojkarna kommer hem är deras uppgift att passa familjens kor, trots att de egentligen vill spela fotboll. I framtiden drömmer dock Abera och Teddo om att bli lärare.

– Jag vill jobba som lärare här i byn, berättar Abera.

– Jag vill hellre flytta till en stor stad och vara lärare där, säger Teddo.

 

Stöd projekt Skolmat

Ge en gåva >

Senaste nytt

Mitt nya land och en inspirerande kollega

21 februari, 2020 / Blogg

Vår praktikant Orfeas har landat i Tanzania och slängts direkt in i arbetet med de globala målen. En kollega som särskilt inspirerat är Godfrida som brinner för jämställdhet.

Läs mer

”Sverige kan spela viktig roll för samsyn i FN”

20 februari, 2020 / Världshorisont

Anna Karin Eneströms är Sveriges nya FN-ambassadör. Efter många års arbete med multilaterala frågor utsågs hon nyligen till chef för Sveriges ständiga representation i FN i New York.

Läs mer

Folkvalda besökte FN i Köpenhamn

14 februari, 2020 / Nyheter

Svenska FN-förbundet och riksdagens FN-nätverk besökte nyligen en rad organisationer i FN-staden i Köpenhamn.

Läs mer

Internationella praktikanter i Georgien och Tanzania i vår

12 februari, 2020 / Nyheter

Årets internationella praktikanter spenderar våren i Georgien och Tanzania. De ska bidra till våra systerorganisationers arbete för bland annat demokrati och de globala målen.

Läs mer

35 686 namn mot kärnvapen till Ann Linde

11 februari, 2020 / Pressmeddelanden

Fem organisationer överlämnar på tisdagen 35 686 namnunderskrifter till stöd för FN-avtalet mot kärnvapen till utrikesminister Ann Linde. Överlämnandet sker vid ett möte på UD i Stockholm.

Läs mer

Könsstympning minskar i Afar

06 februari, 2020 / Nyheter

I Afarregionen i norra Etiopien har det länge funnits en tro att flickor som inte könsstympas eller gifts bort tidigt blir vilda. Att lokala ledare börjat ta avstånd från de grymma traditionerna har gjort att könsstympning och barnäktenskap nu minskar.

Läs mer

Just du kan vara en livlina

06 februari, 2020 / Blogg

Den 6 februari är det internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Vår ordförande Annelie Börjesson reflekterar över grymma traditioner som drabbar flickor.

Läs mer

Trump öppnar för att använda personminor

05 februari, 2020 / Nyheter

Nyligen meddelade president Donald Trump att han öppnar för att USA:s krigsmakt ska kunna använda personminor. Detta är ett bakslag för den positiva utvecklingen för ett totalförbud av personminor. Igår

Läs mer

”Hur staten hanterat samer är fruktansvärt dåligt”

05 februari, 2020 / Världshorisont

Den 6 februari är det samernas nationaldag. Sverige har länge fått kritik för att samernas rättigheter som urfolk inte respekteras fullt ut. Marie Persson Njajta är sydsame och har engagerat sig för samernas rättigheter sedan barnsben.

Läs mer