Foto: WFP/Kiyori Ueno.
11 oktober, 2020 / Blogg

FN-arbete som räddar flickor

I fredags blev det känt att FN:s livsmedelsprogram, WFP, tilldelas Nobels fredspris – en fantastisk nyhet som är oerhört välkommen just nu. År 2020 uppmärksammar vi inte bara Förenta Nationernas 75-årsjubileum. Det är också året då världen kämpar mot en pandemi. Även om coronaviruset slår mot alla drabbas vissa grupper och individer hårdare än andra. Jag tänker på världens kvinnor och barn – och flickor i synnerhet.

Redan innan coronaviruset började spridas var situationen för många flickor oerhört tuff. Enligt FN utsätts omkring 4 miljoner små flickor årligen för könsstympning som innebär att delar av deras könsorgan skärs bort. Det sker ofta utan bedövning, med verktyg som en glasskärva eller en metallbit. Dessutom gifts 33 000 flickor bort – varje dag. Det betyder att 12 miljoner flickor varje år berövas sitt eget liv, riskerar att utsättas för sexuellt våld och att bli mamma innan de är fysiskt och mentalt redo.

Övergreppen måste stoppas. Flickors utsatthet beror bland annat på brist på utbildning, kvardröjande skadliga traditioner och fattigdom. När nu hungern ökar är WFP:s verksamhet viktigare än någonsin. För såväl den enskilda individen som för samhällen och länder är utdelning av mat särskilt betydelsefull för världens flickor. Fredspriset sätter ljuset på bland annat WFP:s skolmatsprogram som sedan 60-talet har bedrivits delvis i det fördolda, men betytt oerhört mycket för så många.

I FN-förbundet är vi stolta över att samarbeta med fredspristagaren WFP. Genom vårt projekt Skolmat får barn – flickor inkluderade – chansen till ett bättre liv. Att få ett mål mat i skolan har många vinster, och med skolgång ökar varje individs möjlighet att skapa sig ett bättre liv. Färre flickor gifts bort, och risken för färre för tidiga och oönskade graviditeter minskar.

Priset för en mjukglass i Sverige motsvarar ungefär 15 skolmåltider i ett fattigt land. Kan du bjuda på en glass för hungriga magar i Etiopien och samtidigt motverka barnäktenskap – sätt in dessa kronor till skolmatsprojektet! Ytterligare en möjlighet är att ge ett bidrag till projektet Flicka som specifikt riktar sig till flickor. Hjärtligt tack för din hjälp – din insats här gör stor skillnad där!

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Tre kriser i fokus vid FN-miljömöte

25 februari, 2021 / Nyheter

Den 22-23 februari möttes världens länder digitalt vid den första delen av FN:s miljöförsamling, UNEA. FN-förbundet deltog i mötet där klimatkrisen, den biologiska mångfalden och föroreningar stod i fokus.

Läs mer

Anna Hägg-Sjöquist går till Röda Korset

23 februari, 2021 / Nyheter

Svenska FN-förbundets generalsekreterare Anna Hägg-Sjöquist föreslås som ordförande för Svenska Röda Korset.

Läs mer

Analys: USA på väg tillbaka till globalt samarbete

17 februari, 2021 / Världshorisont

Under fyra år med Donald Trump vid ratten drog sig USA ur ett rekordstort antal internationella organisationer, avtal och samarbeten. De signaler som nu kommer från den nytillträdda Bidenadministrationen tyder på att supermakten är på väg tillbaka till den globala scenen.

Läs mer

Akut läge kräver nytt engagemang för Jemen

12 februari, 2021 / Nyheter

Nya signaler från USA och en stundande givarkonferens kan ge hopp åt befolkningen i Jemen som i drygt sex år har plågats av konflikt och svält – men bristande biståndsvilja försvårar FN:s humanitära arbete i landet.

Läs mer

Aisha lär samhällsmedlemmar om skador av könsstympning

05 februari, 2021 / Nyheter

Kvinnlig könsstympning är en skadlig sedvänja som är vanlig i många delar av Etiopien. Genom FN-förbundets projekt Flicka har Aisha arbetat intensivt för att få stopp på dessa traditioner –med stor framgång.

Läs mer

Kärnvapenförbud förverkligas – men Sverige saknas

22 januari, 2021 / Debattartiklar

Förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet pekar på att Sverige står utanför när det historiska FN-avtalet mot kärnvapen träder i kraft den 22 januari.

Läs mer

Över hälften av landets kommuner och regioner deltar i Glokala Sverige

18 januari, 2021 / Pressmeddelanden

Inför 2021 har ytterligare 37 kommuner och regioner antagits till Svenska FN-förbundets, SKR:s och ICLD:s gemensamma projekt Glokala Sverige. Det betyder att över hälften av Sveriges kommuner och nästan alla regioner nu arbetar tillsammans för att nå FN:s 17 globala mål.

Läs mer

Corona utmaning för allt FN-arbete

21 december, 2020 / Debattartiklar

Med fortsatt uppslutning kring det internationella samarbetet finns hopp om att besegra viruset – och att med gemensamma krafter fortsätta bygga en bättre värld för alla under 2021, skriver Annelie Börjesson i FN-förbundets helgartikel.

Läs mer

Demokratikampen i Belarus behöver fortsatt stöd

18 december, 2020 / Nyheter

Den utdragna kampen för demokrati i Belarus måste även fortsättningsvis få FN:s och omvärldens stöd, säger Annelie Börjesson. Situationen i landet har förvärrats under de senaste veckorna, enligt FN.

Läs mer