Foto: WFP/Kiyori Ueno.
11 oktober, 2020 / Blogg

FN-arbete som räddar flickor

I fredags blev det känt att FN:s livsmedelsprogram, WFP, tilldelas Nobels fredspris – en fantastisk nyhet som är oerhört välkommen just nu. År 2020 uppmärksammar vi inte bara Förenta Nationernas 75-årsjubileum. Det är också året då världen kämpar mot en pandemi. Även om coronaviruset slår mot alla drabbas vissa grupper och individer hårdare än andra. Jag tänker på världens kvinnor och barn – och flickor i synnerhet.

Redan innan coronaviruset började spridas var situationen för många flickor oerhört tuff. Enligt FN utsätts omkring 4 miljoner små flickor årligen för könsstympning som innebär att delar av deras könsorgan skärs bort. Det sker ofta utan bedövning, med verktyg som en glasskärva eller en metallbit. Dessutom gifts 33 000 flickor bort – varje dag. Det betyder att 12 miljoner flickor varje år berövas sitt eget liv, riskerar att utsättas för sexuellt våld och att bli mamma innan de är fysiskt och mentalt redo.

Övergreppen måste stoppas. Flickors utsatthet beror bland annat på brist på utbildning, kvardröjande skadliga traditioner och fattigdom. När nu hungern ökar är WFP:s verksamhet viktigare än någonsin. För såväl den enskilda individen som för samhällen och länder är utdelning av mat särskilt betydelsefull för världens flickor. Fredspriset sätter ljuset på bland annat WFP:s skolmatsprogram som sedan 60-talet har bedrivits delvis i det fördolda, men betytt oerhört mycket för så många.

I FN-förbundet är vi stolta över att samarbeta med fredspristagaren WFP. Genom vårt projekt Skolmat får barn – flickor inkluderade – chansen till ett bättre liv. Att få ett mål mat i skolan har många vinster, och med skolgång ökar varje individs möjlighet att skapa sig ett bättre liv. Färre flickor gifts bort, och risken för färre för tidiga och oönskade graviditeter minskar.

Priset för en mjukglass i Sverige motsvarar ungefär 15 skolmåltider i ett fattigt land. Kan du bjuda på en glass för hungriga magar i Etiopien och samtidigt motverka barnäktenskap – sätt in dessa kronor till skolmatsprojektet! Ytterligare en möjlighet är att ge ett bidrag till projektet Flicka som specifikt riktar sig till flickor. Hjärtligt tack för din hjälp – din insats här gör stor skillnad där!

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Civilsamhällets demokratiska utrymme: Negativ trend förvärras av corona

03 december, 2020 / Världshorisont

Sedan ett drygt decennium är den demokratiska utvecklingen på tillbakagång i stora delar av världen. En redan allvarlig trend förvärras nu av pandemin då auktoritära ledare tar den som ursäkt för att övervaka medborgare och förhindra civilsamhällets möten och demonstrationer.

Läs mer

4 618 namn mot minor till USA:s ambassad

03 december, 2020 / Pressmeddelanden

Donald Trump har omprövat USA:s restriktiva politik mot personminor. På årsdagen av Ottawa-avtalet överlämnar Svenska FN-förbundet en lista med 4 618 namn med krav på en restriktiv minpolitik till USA:s ambassad i Sverige. Hoppet sätts nu till den tillträdande presidenten Joe Biden.

Läs mer

Lika Unika Akademi på internationella funktionshinderdagen

03 december, 2020 / Nyheter

Sveriges länsstyrelser och Myndigheten för delaktighet uppmärksammar internationella funktionshinderdagen den 3 december genom att bjuda in till en nationell samling. Lika Unika Akademi medverkar.

Läs mer

Ett ansvarstagande USA behövs i FN

28 november, 2020 / Debattartiklar

Efter fyra år med Donald Trump behövs ett ansvarstagande USA i FN. Både det internationella samarbetet och demokratin som samhällsmodell behöver förnyat stöd efter presidentvalet, skriver Jan Eliasson och Annelie Börjesson i Göteborgs-Posten.

Läs mer

Välkommet tillskott till arbetet mot våld mot kvinnor och barn

27 november, 2020 / Nyheter

Svenska FN-förbundet välkomnar regeringens beslut att tillskjuta 122 miljoner kronor till arbetet mot våld mot kvinnor och barn. En stor del av medlen kanaliseras via FN.

Läs mer

Våld mot kvinnor ökar i coronatider

25 november, 2020 / Debattartiklar

Situationen för våldsutsatta kvinnor förvärras när nya coronarestriktioner tvingar många att vistas i hemmet, skriver Svenska FN-förbundet och fyra medlemsorganisationer i Upsala Nya Tidning på FN-dagen mot våld mot kvinnor.

Läs mer

Civila måste skyddas i Etiopien

20 november, 2020 / Nyheter

Motsättningar mellan regionala politiska krafter och Etiopiens regering har lett till oroligheter i flera delar av landet. FN bistår civila, efterlyser dialog mellan parterna och uppmanar den etiopiska regeringen att skydda befolkningen.

Läs mer

Värdet av en PET-flaska

20 november, 2020 / Blogg

Värdet av panten på en PET-flaska, 2 kronor, räcker till en måltid för en hungrig liten flicka eller pojke i Etiopien, skriver Annelie Börjesson på FN-bloggen på internationella barndagen.

Läs mer

Klimatkurvan måste vända nedåt

19 november, 2020 / Nyheter

Den 19 november skulle FN:s klimatmöte COP 26 ha avslutats i Glasgow. På grund av coronapandemin är mötet flyttat till november 2021 – men redan nu måste de stigande kurvorna över utsläppen av växthusgaser plattas ut och vändas nedåt.

Läs mer