Foto: WFP/Kiyori Ueno.
11 oktober, 2020 / Blogg

FN-arbete som räddar flickor

I fredags blev det känt att FN:s livsmedelsprogram, WFP, tilldelas Nobels fredspris – en fantastisk nyhet som är oerhört välkommen just nu. År 2020 uppmärksammar vi inte bara Förenta Nationernas 75-årsjubileum. Det är också året då världen kämpar mot en pandemi. Även om coronaviruset slår mot alla drabbas vissa grupper och individer hårdare än andra. Jag tänker på världens kvinnor och barn – och flickor i synnerhet.

Redan innan coronaviruset började spridas var situationen för många flickor oerhört tuff. Enligt FN utsätts omkring 4 miljoner små flickor årligen för könsstympning som innebär att delar av deras könsorgan skärs bort. Det sker ofta utan bedövning, med verktyg som en glasskärva eller en metallbit. Dessutom gifts 33 000 flickor bort – varje dag. Det betyder att 12 miljoner flickor varje år berövas sitt eget liv, riskerar att utsättas för sexuellt våld och att bli mamma innan de är fysiskt och mentalt redo.

Övergreppen måste stoppas. Flickors utsatthet beror bland annat på brist på utbildning, kvardröjande skadliga traditioner och fattigdom. När nu hungern ökar är WFP:s verksamhet viktigare än någonsin. För såväl den enskilda individen som för samhällen och länder är utdelning av mat särskilt betydelsefull för världens flickor. Fredspriset sätter ljuset på bland annat WFP:s skolmatsprogram som sedan 60-talet har bedrivits delvis i det fördolda, men betytt oerhört mycket för så många.

I FN-förbundet är vi stolta över att samarbeta med fredspristagaren WFP. Genom vårt projekt Skolmat får barn – flickor inkluderade – chansen till ett bättre liv. Att få ett mål mat i skolan har många vinster, och med skolgång ökar varje individs möjlighet att skapa sig ett bättre liv. Färre flickor gifts bort, och risken för färre för tidiga och oönskade graviditeter minskar.

Priset för en mjukglass i Sverige motsvarar ungefär 15 skolmåltider i ett fattigt land. Kan du bjuda på en glass för hungriga magar i Etiopien och samtidigt motverka barnäktenskap – sätt in dessa kronor till skolmatsprojektet! Ytterligare en möjlighet är att ge ett bidrag till projektet Flicka som specifikt riktar sig till flickor. Hjärtligt tack för din hjälp – din insats här gör stor skillnad där!

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Rolf Ekéus är Årets FN-vän

21 oktober, 2020 / Pressmeddelanden

Diplomaten, ambassadören och nedrustningsvännen Rolf Ekéus tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Ekéus får priset i förbundets program inför FN-dagen som webbsänds den 21 oktober kl 13.00-14.00.

Läs mer

Fler länder måste söka plats i FN-rådet för mänskliga rättigheter

16 oktober, 2020 / Nyheter

Om fler länder kandiderar till FN-rådet för mänskliga länder ökar chansen att fler länder som respekterar mänskliga rättigheter väljs in, säger Svenska FN-förbundet efter att Kina, Ryssland och Kuba röstats in som medlemmar.

Läs mer

Nobels fredspris: Viktig påminnelse om hunger och konflikt

09 oktober, 2020 / Pressmeddelanden

Att FN:s livsmedelsprogram WFP får Nobels fredspris är en viktig påminnelse om hunger som konfliktorsak – och om vikten av FN:s humanitära arbete i coronapandemin.

Läs mer

Sverige och FN: Litet land med stort inflytande

09 oktober, 2020 / Världshorisont

Sverige är sedan länge en framträdande aktör inom FN. Men hur kommer det sig att just Sverige har ett så varmt förhållande till den världsomspännande 75-åringen? Världshorisont fick en intervju med Carl Skau, chef för FN-enheten på Utrikesdepartementet.

Läs mer

Mycket nytta för lite pengar

07 oktober, 2020 / Världshorisont

FN-systemet bedriver ett omfattande arbete världen över, trots knappa resurser. Organisationens ordinarie budget 2020 uppgår endast till drygt hälften av Stockholms stads.

Läs mer

Civila måste skyddas i Nagorno-Karabach

06 oktober, 2020 / Nyheter

Svenska FN-förbundet uppmanar till eldupphör och dialog och betonar att civila måste skyddas i konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan.

Läs mer

Unga om de globala målen: Vår framtid står på spel

05 oktober, 2020 / Debattartiklar

Handlingsprogrammet Agenda 2030 med de 17 globala målen antogs för fem år sedan. Om våra politiker misslyckas att säkra en hållbar värld försämras våra möjligheter i livet, skriver FN-förbundets unga ambassadörer för de globala målen i en debattartikel.

Läs mer

FN 75: Milstolpar ur FN:s historia – 1990-talet

02 oktober, 2020 / Nyheter

Under hösten kulminerar firandet av FN:s 75-årsjubileum. Vi presenterar milstolpar från de gångna decennierna. Under 1990-talet höll FN flera världskonferenser, understödde fredssträvanden och inledde reformer i ljuset av fruktansvärda förbrytelser i Rwanda och på Balkan.

Läs mer

Tre toppmöten i FN:s generalförsamling

30 september, 2020 / Nyheter

Efter förra veckans deklaration om FN:s 75-årsjubileum och framtidens utmaningar möts nu världens länder i FN om om tre frågor: biologisk mångfald, kvinnors rättigheter och avskaffande av kärnvapen.

Läs mer