FN-programmet 21 oktober

FN 75 år – en bättre värld är möjlig

 

Här visar vi vårt fullspäckade FN-dagsprogram!

 

Hur ska Sverige bidra till ett bättre och starkare FN i framtiden? Vilka utmaningar finns för FN och vad behöver vi göra? Dessa och många andra frågor kommer att diskuteras här och i våra sociala medier i programmet som sänds digitalt den 21 oktober.

 

I programmet besöker vi FN:s högkvarter i New York och möter Ulrika ModéerCharlotte Petri Gornitzka och Åsa Regnér som alla är assisterande generalsekreterare med framträdande positioner i olika FN-organisationer. Chefen för Utrikesdepartementets FN-enhet Carl Skau samtalar med Svenska FN-förbundets människorättsrådgivare Ellie Al-Kahwati. Vi delar ut priser till tre personer som gjort fina insatser för FN-arbetet och hållbarhetskocken Paul Svensson berättar om sitt engagemang. Programledare är Jesper Sundén, mångårig utrikesredaktör på Svenska Dagbladet.

Deltagarna i programmet


Ulrika Modéer
UNDP

 


Charlotte Petri Gornitzka
Unicef

 


Åsa Regnér
UN Women

 


Carl Skau
Utrikesdepartementet

Visste du att...

…två svenskar har varit FN-chef och vice FN-chef? Dag Hammarskjöld var generalsekreterare i FN 1953-1961 och Jan Eliasson var vice generalsekreterare 2012-2016. I dag är Ulrika Modéer, Charlotte Petri Gornitzka och Åsa Regnér assisterande generalsekreterare med framträdande positioner i olika FN-organisationer. Ganska bra för en liten nation som Sverige!

 

Om webbplatsen

Bakom webbplatsen står Svenska FN-förbundet. Vi är en ideell organisation och en svensk folkrörelse som arbetar för fred, hållbar utveckling och mänskliga rättigheter, samt ett starkare och bättre FN!

Svenska FN-förbundet är en av flera organisationer som granskar hur Sverige efterlever FN:s konventioner om mänskliga rättigheter.