Örnsköldsviks FN-förening

Tema Island

Island stod i centrum när FN-föreningen inbjöd till sitt tredje och sista temamöte för hösten och för att närmare berätta om denna mytomspunna ö i norra Atlanten hade man inbjudit Berith Grundberg från Flärke med mångåriga och digra kunskaper i bagaget. Dp1020716essutom för kvällen med fantastiska bilder från de klassiska sevärdheter som finns över hela ön parat med vacker natur, stora glaciärer, varma källor och mäktiga vattenfall.

Island med idag runt 330.000 invånare, där merparten islänningar bor runt huvudstaden Reykjavik, blev självständig nation 1944 efter att ha tidigare hört till både Danmark och Norge. Ön befolkades redan på 870-talet och landet har lämnat ett stort litteraturarv efter sig inte minst från 1100- och 1200-talet då de berömda sagorna nertecknades. För övrigt finns ett rikt kulturliv med ett stort antal museer över hela landet.

Landet har även Europas största glaciär Vatnajökull och berget Hvannadalshnukur är lika högt som Kebnekaise, fick vi lära oss. Populärt utflyktsmål för alla besökande turister är även vattenfallet Gullfoss och längst kusterna finns mängder av fåglar och lekande valar. Fisk och fiskeprodukter är den största inkomstkällan, men också turismen har seglat upp som en viktig näringsgren idag, berättade Berith. Av marken på Island är bara nån procent uppodlad och islandshästar är liksom fåren viktiga delar av landsbygden.

Rundresan över Island avslutades i huvudstaden Reykjavik med den mäktiga Hallgrimskyrkan i förgrunden, vidare parlamentet (Alltinget) och alla fina sim- och badanläggningar. Mötesåhörarna fick avslutningsvis ställa sina frågor innan Berit Grundberg sedvanligt avtackades med en fång blommor för sin innehållsrika framställning av mötesledaren för dagen Anita Harning. /ESSBE, toli (fotot på Birgith)

p1020711b  p1020713c   p1020712

p1020714c