fbpx
UN Photo/John Isaac
4 maj, 2017 / Nyheter

Glädjande enighet om veterandagen

FN-förbundet välkomnar beslutet i Sveriges riksdag att göra veterandagen den 29 maj till allmän flaggdag.

En bred riksdagsmajoritet beslutade på onsdagen att göra den 29 maj till allmän flaggdag för Sveriges veteraner. Internationella fredssoldatdagen instiftades 2002 av FN:s generalförsamling och firades första gången 2003. I Sverige uppmärksammas den av Försvarsmakten med en årlig ceremoni i Stockholm.

Svenska FN-förbundet välkomnar beslutet. Det ger veteranerna ett större erkännande och innebär nya möjligheter att öka kunskapen om deras viktiga insatser, menar FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

– Riksdagens beslut är mycket välkommet. Svenskar i internationella insatser gör och har gjort ett oerhört viktigt jobb för Sverige och världen. Deras dag förtjänar att högtidlighållas genom att flagga med både svenska flaggan och FN-flaggan, säger Aleksander Gabelic.

Sverige har en lång historia av deltagande i internationella fredsinsatser men på senare år har antalet svenskar i internationella insatser minskat. Från att för tio år sedan ständigt ha haft omkring 1 000 svenskar i internationell tjänst är antalet i dag i snitt omkring 350 varje månad.

Aleksander Gabelic tycker att Sverige borde bidra mer till internationella insatser:

– Det finns ett stort behov av fler soldater i FN:s fredsinsatser. Sverige måste, inte minst som medlem i säkerhetsrådet, ta sin del av ansvaret för FN:s arbete för fred och säkerhet. Vi har kapaciteten, våra soldater har god utbildning och vi kan ge ett viktigt bidrag för människors säkerhet. Svenskar som nu tjänstgör i Minusma, FN:s insats i Mali, har vittnat om hur viktigt deras arbete är och hur uppskattat det är av människor som har fått utstå krigets gissel, säger Aleksander Gabelic.

Läs mer om beslutet på riksdagens webbplats

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer