fbpx
16 september, 2016 / Nyheter

Fredsplan för Syrien

Omvärlden måste fortsätta att kräva att Syrien släpper fram hjälpsändningar till belägrade områden, säger Aleksander Gabelic .

Fredagen den 9 september offentliggjorde USA och Ryssland en överenskommelse om vapenvila i Syrien som ett första steg för en framtida fred i landet. Vapenvilan inleddes vid mörkrets inbrott måndagen den 12 september samtidigt som den islamska högtidsfesten Eid al-adha. I överenskommelsen ingår att humanitärt bistånd ska nå fram till belägrade och svåråtkomliga områden som staden Aleppo.

Vapenvilan ser ut att respekteras till största delen. Ett antal civila offer har trots det krävts under veckan. Den stora stötestenen är frågan om humanitärt stöd. Trots avtalet har de syriska regeringsstyrkorna ännu inte låtit hjälpsändningar komma fram till Aleppo. Ett stort antal lastbilar med förnödenheter väntar på att få tillträde till stadens östra delar.

När vapenvilan har hållit i sju dagar ska USA och Ryssland inrätta en gemensam bas för att samordna flyganfall mot terrororganisationen Islamiska staten och Jabhat Fateh el-Sham (tidigare Nusrafronten). För att minska det urskiljningslösa bombandet ska syriskt stridsflyg inte ges tillgång till området.

Staffan de Mistura, FN:s särskilda sändebud i Syrien, har välkomnat vapenvilan och uttryckt en förhoppning om att den politiska viljan bakom överenskommelsen ska bestå. Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, är försiktigt optimistisk men påminner också om tidigare erfarenheter:

– Vi välkomnar den rysk-amerikanska överenskommelsen om eldupphör, humanitärt stöd och samarbete mot IS. Det finns dock anledning att efter snart sex års krig och uppskattningsvis 400 000 döda vara skeptisk. Omvärlden och FN:s säkerhetsråd måste följa utvecklingen noga och fortsätta att kräva att de syriska myndigheterna skyndsamt släpper fram hjälpsändningar till den svältande civilbefolkningen, säger Aleksander Gabelic.

Kriget i Syrien har hittills drivit 4,8 miljoner människor på flykt utanför landet. 6,5 miljoner människor är internflyktingar och 13,5 miljoner är i behov av humanitär hjälp.

Du kan vara med och stödja FN:s hjälparbete i Syrien genom att ge ett bidrag till FN-förbundets katastrofinsamling. Läs mer på www.fn.se/syrien.

(http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=54896#.V9qAZ_mLTIU

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer