fbpx
Antonio Guterres, UN High Commissioner for Refugees UNHCR at a Press Conference after 66th session of Excom. 9 October 2015. UN Photo / Jean-Marc FerrŽ
12 december, 2016 / Nyheter

Nytt FN-år – ny FN-chef

Från den 1 januari får FN en ny generalsekreterare. FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic välkomnar António Guterres till hans nya jobb och pekar på några viktiga uppgifter.

Efter tio år avslutar Ban Ki-moon vid årsskiftet sitt uppdrag som FN:s generalsekreterare. Han efterträds den 1 januari 2017 av portugisen António Guterres.

Svenska FN-förbundet förordade en kvinna som nästa generalsekreterare men välkomnade Guterres till det nya uppdraget. Förbundet pekade på Guterres meriter och goda anseende bland FN:s medlemsländer. Guterres hade ett brett stöd i både säkerhetsrådet och generalförsamlingen när valet av ny FN-chef avgjordes under hösten. Stödet har han byggt upp under många år på internationella toppositioner, senast som FN:s högkommissarie för flyktingar.

Antonio Guterres tar över i en tuff period, konstaterar Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– Världsläget är mer spänt än på länge. Det ställer stora krav på den tillträdande generalsekreteraren. Ett första uppdrag blir att få medlemmarna i FN:s säkerhetsråd att tala med varandra, inte minst om de väpnade konflikter som pågår. Syrien och en rad andra konflikter och humanitära katastrofer måste få omedelbar uppmärksamhet. Den nye FN-chefen måste också fortsätta det rättighetsarbete som hans företrädare har bedrivit för bland andra kvinnor, hbtq-personer och funktionshindrade, säger Gabelic.

Ban Ki-moon var en drivande kraft i arbetet med de åtta millenniemålen. Antonio Guterres tillträder ett drygt år efter att de globala målen för hållbar utveckling klubbades i New York.

– Med de globala målen följer nya utmaningar eftersom alla medlemsländer omfattas. Generalsekreteraren och hans medarbetare kommer att ha en viktig roll att stödja länderna och rapportera om arbetets fortskridande. Det gäller även klimatfrågorna där stor osäkerhet råder om bland annat USA:s deltagande, säger Aleksander Gabelic.

Den nye FN-chefen måste ha medlemsländernas aktiva stöd. Sverige har som ordförandeland i säkerhetsrådet i januari en nyckelroll när Guterres påbörjar sitt FN-chefskap.

– Att Sveriges regering och utrikesminister Wallström har haft inledande kontakter med den nye FN-chefen är en bra grund för ett gott samarbete och en viktig pusselbit i det alliansbygge som är nödvändigt för att FN ska kunna agera med kraft, avslutar Aleksander Gabelic.

 

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer