fbpx
8 februari, 2017 / Nyheter

Nya uppgifter om krigsbrott i Syrien

Nya uppgifter om utomrättsliga avrättningar stärker misstankarna om att krigsbrott regelmässigt begås i Syrien.

En ny rapport från Amnesty International avslöjar att den syriska regimen systematiskt har genomfört utomrättsliga avrättningar genom hängning vid militärfängelset Saydnaya. En eller två gånger i veckan mellan 2011 och 2015 ska en grupp om 50 personer ha avrättats, de allra flesta civila regimmotståndare. Under de fem åren kan så många som 13 000 personer ha dödats och det finns ingen anledning att tro att avrättningarna har upphört under 2016. Utöver avrättningarna är tortyr och sexuellt våld vanligt förekommande, enligt rapporten.

– Det som nu rapporteras från Syrien är fruktansvärt. Vi har länge krävt att situationen i Syrien ska behandlas av ICC och den senaste rapporten gör behovet än tydligare. Det är inget mindre än brott mot mänskligheten och krigsbrott som pågår när civila avrättas på det här sättet. De ansvariga måste ställas till svars, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Utrikesminister Margot Wallström tvittrar om rapporteringen och säger i Ekot att Sverige kommer att driva på i FN:s säkerhetsråd för att Syrien ska hänvisas till internationella brottsmålsdomstolen (ICC), något som hittills stoppats av Ryssland.

Amnestys rapport bygger på intervjuer med 84 vittnen, bland tidigare vakter, fångar, domare och advokater. Rapportens slutsatser är i linje med den rapport som FN:s undersökningskommission om Syrien publicerade förra året, i vilken utredarna dokumenterar ett stort antal döda i Saydnayafängelset och människorättsbrott som begåtts av både regimen och oppositionen.

Human Rights Watch rapporterar att den syriska regimen har använt kemiska vapen mot bostadsområden vid minst åtta tillfällen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med Finlands FN-förbund.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer

Glädjande ICC-initiativ mot ryska krigsbrott i Ukraina

05 mars, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet välkomnar att Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat arresteringsorder mot två ryska militärer för misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Läs mer

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer