fbpx
8 mars, 2017 / Debattartiklar

Svik inte flickorna en gång till!

Det offentliga Sverige måste en gång för alla göra upp med föreställningen att barnäktenskap alls ska få förekomma, skriver FN-förbundets nätverk mot barnäktenskap i Aftonbladet.

Bara två och ett halvt år har gått sedan Sverige fick en ny lag mot barnäktenskap och tvångsäktenskap. Nu ska frågan utredas på nytt. En orsak är att en del av de unga asylsökande som kommer till vårt land har visat sig vara gifta. Det har blivit uppenbart att lagen inte skyddar barn som blivit bortgifta i sitt hemland och som saknar anknytning till Sverige – trots att de borde ha samma skydd som barn som bor i Sverige.

Inte heller i övrigt har den nya barn- och tvångsäktenskapslagen gett tillräckligt skydd för unga i vårt land. Om det vittnar 132 rapporterade fall av barnäktenskap under förra året. Under drygt två år har bara ett enda rättsfall gällande äktenskapstvång lett till fällande dom.

Redan när frågan om barn- och tvångsäktenskap utreddes påpekades risken för kryphål i den nya lagen av en rad organisationer. Vi som undertecknar den här artikeln gick samman i ett nätverk mot barnäktenskap. Det som förenade oss var vår kritik mot delar av Göran Lambertz utredning och vår vilja att stoppa alla möjligheter att ingå eller erkänna barnäktenskap i Sverige.

Trots våra invändningar valde såväl utredaren som den dåvarande justitieministern Beatrice Ask att gå vidare på den inslagna linjen och inte förbjuda barnäktenskap som ingåtts i ett annat land innan ankomst till Sverige. Det talades dels om synnerliga skäl, dels om otillräcklig anknytning till Sverige som anledningar att erkänna barnäktenskap i vissa fall.

Två år senare har den svenska lagstiftningen blivit omkörd av både verkligheten och det allt mer aktiva internationella arbetet mot barnäktenskap. FN har skärpt tonen och i bland annat rådet för mänskliga rättigheter uttalat sig mot barnäktenskap. FN:s medlemsländer säger i de globala målen för hållbar utveckling att barnäktenskap ska avskaffas senast år 2030. Det ökar pressen på medlemsländerna inklusive Sverige att agera. Det ogiltigförklarar också argumentet att Sverige inte skulle kunna underkänna barnäktenskap som ingåtts i andra länder.

Både frivilligorganisationer och svenska myndigheter – den nationella samordnaren mot hedersrelaterat våld, Migrationsverket och Barnombudsmannen – har sett till att vi i dag har bättre kunskap än tidigare om situationen för barn som är bortgifta eller riskerar att giftas bort. Trots det är huvudregeln fortfarande att ett gift par där den ena eller båda parterna är omyndiga och över 15 år ska registreras som gifta och tillåtas bo tillsammans om orosanmälan saknas.

Det är hög tid att det offentliga Sverige en gång för alla gör upp med föreställningen att barnäktenskap alls ska få förekomma. Barnäktenskap måste per definition betraktas som ett tvång och ett övergrepp. Samhällets uppgift är att skydda barn mot sådana övergrepp. Vid sidan av tuffare lagstiftning krävs tydlig och enhetlig hantering i Sveriges kommuner av både svenska barn i farozonen och nyanlända unga som är gifta.

Dagens ansvariga ministrar, Åsa Regnér och Morgan Johansson, har aviserat ett utredningsförslag redan under året. Det, liksom den samsyn som sägs råda mellan riksdagspartierna, väcker hopp om att de kvarvarande bristerna i lagstiftningen och myndighetsutövningen ska kunna åtgärdas rimligt snabbt. Vi ser fram emot en ny utredning och kommer att noga övervaka att Sverige inte sviker unga flickor och pojkar ännu en gång.

Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet

Sven-Erik Alhem, förbundsordförande Brottsofferjouren Sverige

Maria Andersson, generalsekreterare RFSU

Eva Brunne, biskop i Stockholms stift

Emilia Ericson, vice ordförande Förbundet Humanisterna

Zandra Kanakaris, ordförande Unizon

Heidi Knorn, ordförande Järfälla kvinnojour

Sara Mohammad, grundare och ordförande Riksorganisationen GAPF – glöm aldrig Pela och Fadime

Bahareh Mohammadi Andersson, sektionschef Familjefrid

Aisha Mussa Gaas, verksamhetschef Somaya Kvinno- och tjejjour

Eva Ohlsson, koordinator och utbildningsansvarig Bygga broar

Zinat Pirzadeh, författare och ståuppkomiker

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer